Julgodis - lakritskola
Förra helgen gjorde jag lite julgodis. Följde ett recept på Chokladdoppad lakritskola som jag tagit ur Johanna Westmans bok. Testa ni med! 
Ca 60 st
3 dl Vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
½ påse eller 3/4 turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Klä en form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
Krossa karamellerna i en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
Det går eventuellt att strö på lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat. (Jag krossade silverkulor och strödde på istället, blir lika snyggt)

Ca 60 st
3 dl Vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
½ påse eller 3/4 turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Klä en form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
Krossa karamellerna i en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
Det går eventuellt att strö på lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat. (Jag krossade silverkulor och strödde på istället, blir lika snyggt)
Kommentarer
Anonym säger:
om nom nom nom!
Sara gjorde snabbkola härmomdagen 3 minuter, vips färdigt, blev gottigt
http://ostfrallan.com/tips/4741/Nomnomnom-katt
Kolla detta Malin, så borde du låta när du äter tycker jao
zerendipity.se säger:
Du har blivit utmanad! :D
Här är utmaningen: http://www.zerendipity.se/?p=2470
Daniel J säger:
srryyy Malin ska använda mitt namn mer :(
Trackback