Goda & snabba limpor

Har börjat baka mitt eget bröd istället för att köpa. Och det är verkligen något att rekomendera, det blir mycket godare och nyttigare och dessutom är det väldigt lätt att laga. Jag följer ett recept jag har hittat i en gammal hemkunskapsbok från högstadiet, men har lagt till en egen ingrediens, paranötter. Blir faktiskt mycket godare med nötter, går ju att prova med andra sorters nötter också. Och strödde på lite frön också så det ser lite roligare ut.  Här kommer receptet så ni kan prova själva.

Ingredienser
* 5 dl fingervarmt vatten
* 50 g jäst
* 2 msk sirap
* 1 tsk salt
* 7 dl rågsikt
* 7 dl vetemjöl
* några paranötter eller andra nötter
* ev 1 msk brödkryddor (anis, fänkål, kummin)

Pensling

* 1 ägg
* valfria frön

Om du vill ha något grövre bröd kan 2-3 dl av rågsikten bytas ut mot en eller flera grövre mjölsorter.

Gör så här
1. Smörj en långpanna.
2. Smula jästen i en skål.
3. Häll på 1 dl fingevarmt vatten och rör ut jästen med en träsked.
4. Tillsätt resterande 4 dl vatten, sirap, salt och ev brödkryddor.
5. Arbeta ner rågsikten och ev de grova mjölsorterna.
6. Hacka paranötterna och blanda ner.
7. Tillsätt vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. ( Arbeta inte mer än 3 min i hushållsmaskin.)
8. Ta genast upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 lika stora delar.
9. Forma 2 limpor och lägg dem på tvären på den smorda långpannan.
10. Piska ett ägg och pensla på limporna, strö sedan på valfria frön.
11. Sätt in långpannan  direkt i kall ugn på nedersta falsen. (Obs! limporna ska inte jäsa innan.)
12. Sätt ugnen på 200 grader. Låt limporna gräddas i 30 min.
13. Ta ut dem och lägg dem på brödgaller. För mjuk brödskorpa rulla in bröden i bakduk.

Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback