Goda & snabba limpor



Ingredienser
* 5 dl fingervarmt vatten
* 50 g jäst
* 2 msk sirap
* 1 tsk salt
* 7 dl rågsikt
* 7 dl vetemjöl
* några paranötter eller andra nötter
* ev 1 msk brödkryddor (anis, fänkål, kummin)
Pensling
* 1 ägg
* valfria frön
Om du vill ha något grövre bröd kan 2-3 dl av rågsikten bytas ut mot en eller flera grövre mjölsorter.
Gör så här
1. Smörj en långpanna.
2. Smula jästen i en skål.
3. Häll på 1 dl fingevarmt vatten och rör ut jästen med en träsked.
4. Tillsätt resterande 4 dl vatten, sirap, salt och ev brödkryddor.
5. Arbeta ner rågsikten och ev de grova mjölsorterna.
6. Hacka paranötterna och blanda ner.
7. Tillsätt vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. ( Arbeta inte mer än 3 min i hushållsmaskin.)
8. Ta genast upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 lika stora delar.
9. Forma 2 limpor och lägg dem på tvären på den smorda långpannan.
10. Piska ett ägg och pensla på limporna, strö sedan på valfria frön.
11. Sätt in långpannan direkt i kall ugn på nedersta falsen. (Obs! limporna ska inte jäsa innan.)
12. Sätt ugnen på 200 grader. Låt limporna gräddas i 30 min.
13. Ta ut dem och lägg dem på brödgaller. För mjuk brödskorpa rulla in bröden i bakduk.
Lycka till!
Kommentarer
Trackback